17-04-1941 Invoering persoonsbewijs.

 In de loop van 1941 wordt het persoonsbewijs ingevoerd.

Het persoonsbewijs wordt ontwikkeld door de Nederlandse ambtenaar Jacobus Lambertus Lentz in samenwerking met de Duitse bezetter. Geen land in Europa heeft een identiteitsbewijs dat technisch en administratief zo volmaakt is.


Iedere Nederlander vanaf 15 jaar moet dit identiteitsbewijs, voorzien van pasfoto en vingerafdruk, altijd bij zich dragen. De gegevens staan genoteerd in een centraal register. De invoering stuit op weinig verzet.Door het persoonsbewijs krijgen de Duitsers meer mogelijkheden om de Nederlanders te controleren, bijvoorbeeld in verband met de tewerkstelling in Duitsland en bij de jodenvervolging is het van grote betekenis. Ook de opsporing en arrestatie van verzetsmensen worden er een stuk makkelijker door.

Vanaf medio 1941 wordt bij joden een dikke hoofdletter ‘J’ in hun PB gestempeld.

Ausweis
Het Persoonsbewijs wordt vaak verward met een Ausweis. Een Ausweis is echter niet hetzelfde als een persoonsbewijs, hoewel beide documenten vaak met hetzelfde woord worden aangeduid. Een Ausweis is een papier waarop staat dat men vergunning heeft om op een bepaalde plaats of gedurende een bepaalde tijd ergens aanwezig te zijn.

Ook kan een Ausweis een vrijstelling geven, zoals een vrijstelling voor de Arbeitseinsatz. Wie over straat moet gedurende de spertijd, heeft een Ausweis nodig.

Vrijstelling fiets
Ook voor het bezit van een fiets kon men onder bepaalde omstandigheden een Ausweis krijgen.

Ausweis voor Anne van Weperen dat hij de fiets mocht houden. Op een ander ausweis stond 

"Das Fahrad des Anne van Weperen ist  für lebenswichtige Versorgung der niederlandische Bevölkering eingesetzt"

 

Laatst aangepast opmaandag 07 januari 2019 16:20
Meer in deze categorie: « 28-01-1942 Verduistering