Dodenherdenking 2017 "Op de Haule"

Veel belangstelling bij dodenherdenking  "Op de Haule"

Op 4 mei 2017 werd er onder grote belangstelling een drietal kransen gelegd bij het monument wat op het kerkhof staat van de Haule.

Anne Westerhof dodenherdenking Haule 2017 (33 van 35) Foto Hielkje Westerhof
Op het monument staan de namen van de slachtoffers eens inwoners van Haule, en van Lt.Grow een  Amerikaanse piloot, die door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Op 4 mei 2017 is de naam van Markus Assies toegevoegd op het herdenkingsmonument in Haule.

Dit is gebeurd toen bleek, na onderzoek van de Historische Vereniging Haule , dat Markus Assies geboren en gewoond heeft in Haule en vermoord is door de bezetter ook in aanmerking kwam om zijn naam te vermelden op het monument .

Tijdens de doden herdenking op 4 mei 2017 is deze plaquette met zijn naam onthuld door Tineke van Urk - Assies dochter van Gerrit Assies de broer van Markus.

Er werd mooi gesproken door wethouder Sierd de Boer  en ontroerende gedichten voorgedragen door de kinderen van de openbare lagere school van de Haule

De Last Post en het Wilhemus werd vertolkt door Margot Booyink.

Markus Assies werd op 26 januari 1919 geboren op de Haule als zoon van Jans Assies en Jantina Dokter. Markus was ongehuwd en werkte als ambtenaar op een onderafdeling van het Rijksbureau voor Voedselvoorziening te Assen. Hij was gereformeerd.

Op 23 oktober 1939 werd Markus Assies aangesteld als vaandrig bij het Wapen der Infanterie. Tijdens de bezetting werd hij lid van het verzet, behorend tot de LO/KP-Drenthe en het Nationale Steunfonds. Assies, verzetsnaam "Max", was actief bij sabotage acties, spionage en hulp aan neergekomen Geallieerde piloten en ondergedoken Joden, verzetslieden en personen die tewerkstelling voor de Duitsers wilden ontlopen, in Drenthe, Friesland en Groningen. Samen met zijn broer, boswachter Gerrit Assies, bracht hij velen hiervan onder in ondergrondse schuilplaatsen in de Staatsbossen bij Appelscha.

Markus Assies werd op 28 februari 1944 gearresteerd bij een inval door de Sicherheitsdienst in een huis waar hij aanwezig was bij een bijeenkomst van het verzet. Markus Assies kwam hierna met zijn medestrijders in handen van de zogenaamde "Bloedploeg Norg" door welke hij werd gemarteld. De Bloedploeg Norg opereerde in het herenhuis van de familie Tonckens, waar zij in de kelder gevangen genomen verzetsmensen martelden tijdens verhoor. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen en werd regelmatig in het Scholtenhuis, het Hoofdkwartier van de Sicherheis-polizei te Groningen, verhoord. Op 21 mei 1944 werd Markus Assies overgebracht naar  Kamp Amersfoort en vervolgens naar het Concentratiekamp Kamp Vught.

Het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch veroordeelde hem, samen met 21 anderen ter dood op 2 juni 1944. Op 6 juni 1944 werd hij, samen met 28 anderen, in de duinen bij Overveen, Gemeente Bloemendaal gefusilleerd.
Zijn dood werd op 6 augustus 1944 in Den Haag bij akte A 1663 vastgelegd, waarbij vermeld werd dat hij in de Gemeente  's Gravenhage was overleden.

De vader van Markus, Jans Assies, overleed op 30 januari 1945 in een buitenkamp van Kamp Neuengamme in de haven van Hamburg-Veddel, vermoedelijk aan ziekte of uitputting.

Foto,s:  Anne Westerhof

Anne-Westerhof--dodenherdenking-Haule-2017-1-van-35