Evacuees op de Haule

Gedurende de 2e wereldoorlog kwamen er uit de grote steden in het westen en Limburg veel evacués naar de 3 noordelijke provincies, kinderen en volwassenen. Friesland was koploper wat dat betreft, hier werden de meeste opgevangen. Ook op de Haule werden gedurende deze 5 verschrikkelijke jaren en zelfs na de bevrijding nog evacués opgevangen.

Dorpsstraat 14 boerderij van Anne van Weperen (met hoed)

In 1942 kwam Ferry Bosselaar als evacuee uit Rotterdam naar de Haule. Hij kreeg onderdak bij Anne A. van Weperen.
De kinderen kwamen hier met de bedoeling om weer aan te sterken, zij hadden in de grote steden weinig tot niets te eten in de oorlog en vlak daarna ook nog weinig. Veel bleef eerst op de bon na de oorlog.

Ferry Bosselaar 2e van rechts en waarschijnlijk is Menzo de Vries 3e van links. De meest linkse is Harm W.de Jong en daarnaast één van de broers van der Ploeg. De meest rechtse is waarschijnlijk ook een van der Ploeg. Beide van der Ploegen, Berend en Pieter woonden aan de Kruisweg richting Waskemeer.

Deze 3 arbeiders van Anne van Weperen werden bij de boerderij tijdens werkzaamheden opgepakt door de Duitsers bij een razzia. Ze kwamen terecht in de Crackstate te Heerenveen waar gevangen mensen door de Duitsers werden ondervraagd en gemarteld.

 Meer dan zestig Nederlanders overleefden hun gevangenschap in Crackstate niet. Sommigen bezweken aan de martelingen, anderen werden gefusilleerd, vaak als represaillemaatregel voor acties van het verzet en anderen werden op transport gezet naar concentratiekampen waar zij meestal omkwamen.

Monument bij Crackstate te Heerenveen
Legitimatie bewijs commissie lid L.O

Anne van Weperen was lid van de LO. Hij bracht ook voedsel en kledingbonnen die door het verzet verkregen waren rond bij de gezinnen waar deze kinderen en onderduikers verbleven. Zelfs in de Weperpolder kwam hij ze rondbrengen op de motor. Hij was voor de duivel niet bang vertelde men.  
Iemand vertelde; Van Weperen kwam op de fiets het Oost op in Oosterwolde met in de fietstassen stenguns voor het verzet. Toen hij het Oost op fietste en Duitse wachters zag staan, fietste hij brutaal naar de Balhof (burgemeesterswoning) en maakte daar een praatje met de burgemeester. Even later vervolgde hij zijn weg, maar omdat de bewakers hem bij de Balhof weg hadden zien komen, hielden ze hem niet aan. Ze zullen gedacht hebben dat het wel goed zat.

  Contacten met de Gemeente Rotterdam over de kinderevacuatie.

          In de periode 6 april tot 13 juli kwamen er nog 45 kinderen uit de grote steden in het westen. Deze werden bij vele gezinnen ondergebracht, sommige kregen zelfs 2 kinderen.

Dick Couzy kwam bij Hendrik Popkema (Haule 43) terecht zijn broer Bob bij  J.J.L. van Weperen (Haule 42).
De kinderen gingen in Haule ook naar school.   

Het verhaal van Bob Couzy (met foto’s uit 1946) die aan het eind van de honger winter met zijn broer en nog 43 kinderen uit West-Nederland op de Haule werden geplaatst om aan te sterken. In de grote steden was geen voedsel meer te krijgen. De kinderen die hier kwamen moesten eerst heel geleidelijk weer aan het eten wennen zodat hun maagjes niet van streek raakten, dit gebeurde niet altijd waardoor ze eerst ook nog ziek werden.  

De lijst met de 45 kinderen die door meester Jousma en Anne van Weperen ondergebracht werden bij de Hauler gezinnen.
De lijst met de 45 kinderen die door meester Jousma en Anne van Weperen ondergebracht werden bij de Hauler gezinnen.

https://vimeo.com/119878000 Hier kunt u een klein gedeelte van de documentaire kinderevacuatie “Naar de Boeren” bekijken.

Op de site http://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/museum kunt u meerdere verhalen van deze kinderen lezen.

Wordt binnenkort vervolgd.